


KULE BOKASHI -na glony w stawie. Zestaw mały.
Opis
W telewizji TVN ukazał się odcinek "Mai w ogrodzie", w którym jest mowa o Kulach Bokashi oś czasu 17:05 http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/ogrod-w-harmonii-z-natura-odc-479,1118611.html
Zestaw do samodzielnego ulepienia kul do oczyszczania stawów i oczek wodnych
około 200 kul
KULE BOKASHI - ZESTAW ZAWIERA:
1.EmFarma ProBiotics1l
2.Melasa ProBiotics 1l
3.Bokashi ProBiotics lub Greenland 2 kg
4.Ulotka informacyjna z instrukcją jak przygotować kule
Do wyprodukowania ok. 80 kul potrzeba:
● 10 kg lekko wilgotnej gliny z nieskażonego pokładu
● 100 ml EmFarma
● 500 g Bokashi z otrąb pszennych
● 120 ml Melasy z trzciny cukrowej
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, łącząc je z taką ilością wody, żeby można było łatwo i wygodnie formować w kule i odkładać je na przykład do skrzynki lub mocnego kartonika na 1 tygodniowe leżakowanie. Kule powinny mieć wielkość dopasowaną do ręki, dzięki czemu podczas wrzucania do większego zbiornika można będzie nimi łatwiej celować w konkretne miejsca.
Czasem małym problemem może być gęsta melasa, która opornie i na złość nie chce wylecieć z butelki, a wtedy jąpo prostu włóż do leniej wody i po kłopocie - pamiętaj żeby nie włożyć melasy do gorącej wody ponieważ wtedy straci swoje bardzo cenne witaminy oraz makro i mikroelementy, których zawiera bardzo dużo.
Oczekiwanie ..........
Po dokładnym przygotowaniu kul Bokashi według przepisu przenieś kule w zaciemnione ale też ciepłe miejsce na około 1 tydzień żeby zaszła naturalna fermentacja składników i namnożenie pożytecznych mikroorganizmów czyli ProBio Emów™, które posłużą później do odmulania, oczyszczania, a także do przywracania naturalnej i zdrowej mikroflory w zbiorniku wodnym lub też w ogrodzie.
Proses poprawnego namnażania mikroorganizmów można poznać po ciekawej przemianie kul Bokashi, a mianowicie stopniowo pokrywają się białym nalotem, wręcz kożuchem z włosami, co będzie dla Ciebie informacją, że wszystko przebiega poprawnie, a kule BOKASHI dojrzewają.
Kilka dni cierpliwości...
Pamiętaj też o tym - żebyś się nie wystraszył(a)- że po wrzuceniu kul BOKASHI do zbiornika wodnego, w okresie do 2 tygodni na tafli wody mogą pojawić się mało sympatycznie wyglądające kożuchy z materii organicznej, zmętnienie wody, ale bez obaw !. Jest to całkowicie normalna reakcja pożytecznych bakterii na zanieczyszczenie wody i na glony, która znika po kilku dniach, a Ty zaobserwujesz oczyszczenie wody w stawie, zbiorniku czy też oczku wodnym.
Podczas oczyszczania dna zbiornika oraz samej wody możesz też dodatkowo dodawać do wody np. EmFarmy lub EmFarmy Plus, by jeszcze skuteczniej pozbyć się glonów, a woda z tego zbiornika jest niezwykle cenna dla podlewania Twoich wspaniałych upraw warzywnych, kwiatowych, zarówno dla roślin jak i drzew i krzewów.
Kule BOKASHI to też świetny początek do zaczepienia Twojej gleby w pożyteczne mikroorganizmy i przygotowania gleby pod zdrowe uprawy warzyw i kwiatów, by zabezpieczyć rośliny i warzywa przed działaniem szkodliwych substancji oraz chorób, pleśni, grzybów i innych niepożądanych chorobotwórczych patogenów.
Kule BOKASHI jeżeli nie będą wykorzystane do wody, możesz też wykorzystać do kwiatów, ogrodu, warzywniaka, kompostownika oraz szamba lub szczelnie zapakować żeby nie miały dostępu powietrza, wtedy będziesz mógł je jeszcze w okresie do 1 miesiąca wykorzystać - tylko schowaj je w ciemnym i suchym miejscu.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
