Produkt dnia
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci

KULE BOKASHI - ZESTAW 3 składniki - duży

KULE BOKASHI DUŻY.jpg
  • promocja
Cena: 240,00 zł 245,40 zł 240.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: ProBiotics
Kod produktu: 00101

Opis

 

KULE BOKASHI-ZESTAW:

1. EmFarma ProBiotics 5l - 65,80 zł

2. Melasa ProBiotics 5l - 105 zł

3. Bokashi ProBiotics lub Greenland 5 kg - 81  zł

 

Zestaw do samodzielnego ulepienia kul do oczyszczania stawów i oczek wodnych- około 800 szt

 

 Specjalnie przygotowane kule BOKASHI przywracają równowagę biologiczną w zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach. 

Kule BOKASHI są metodą pracy ze środowiskiem naturalnym. Glina zawarta w kulach Bokashi jest znakomita do przenoszenia mikroorganizmów na dno zamulonych zbiorników wodnych.

Kule Bokashi stosuje się do zanieczyszczonych, zamulonych zbiorników wodnych (stawów, oczek wodnych), do poprawy jakości wody w studniach. Składają się z gliny, Bokashi, EmFarma, Melasy z trzciny cukrowej i niechlorowanej wody.


Przepis na kule BOKASHI:

Do wyprodukowania ok. 80 kul potrzeba:

● 10kg lekko wilgotnej gliny z nieskażonego pokładu

● 100ml EmFarma

● 500g Bokashi z otrąb pszennych

● 120ml Melasy z trzciny cukrowej

                                   Stosowanie:

wrzucamy 1-2 kule na 1m3 wody (w skrajnych przypadkach 3 kule). Stosujemy dwa razy w sezonie, wiosną i pod koniec lata. Do dwóch tygodni po zabiegu na powierzchni pojawią się "kożuchy" materii organicznej, która unosi się z dna stawu, świadczy to o normalnym, naturalnym przebiegu rewitalizacji. Stopniowo woda staje się przejrzysta, a glony zanikają. Z czasem, kiedy ustali się równowaga nie będziemy musieli powtarzać tego zabiegu co rok.

                                 Przygotowanie kul BOKASHI

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, łącząc je z taką ilością wody, żeby można było łatwo i wygodnie formować w kule i odkładać je na przykład do skrzynki lub mocnego kartonika na 1 tygodniowe leżakowanie. Kule powinny mieć wielkość dopasowaną do ręki, dzięki czemu podczas wrzucania do większego zbiornika można będzie nimi łatwiej celować w konkretne miejsca.

Czasem małym problemem może być gęsta melasa, która opornie i na złość nie chce wylecieć z butelki, a wtedy ją po prostu włóż do leniej wody i po kłopocie - pamiętaj żeby nie włożyć melasy do gorącej wody ponieważ wtedy straci swoje bardzo cenne witaminy oraz makro i mikroelementy, których zawiera bardzo dużo.

                                Oczekiwanie ..........

Po dokładnym przygotowaniu kul Bokashi według przepisu przenieś kule w zaciemnione ale też ciepłe miejsce na około 1 tydzień żeby zaszła naturalna fermentacja składników i namnożenie pożytecznych mikroorganizmów czyli ProBio Emów™, które posłużą później do odmulania, oczyszczania, a także do przywracania naturalnej i zdrowej mikroflory w zbiorniku wodnym lub też w ogrodzie.

Proces poprawnego namnażania mikroorganizmów można poznać po ciekawej przemianie kul Bokashi, a mianowicie stopniowo pokrywają się białym nalotem, wręcz kożuchem z włosami, co będzie dla Ciebie informacją, że wszystko przebiega poprawnie, a kule BOKASHI dojrzewają.

 

                                           Kilka dni cierpliwości...

Pamiętaj też o tym - żebyś się nie wystraszył(a)- że po wrzuceniu kul BOKASHI do zbiornika wodnego, w okresie do 2 tygodni na tafli wody mogą pojawić się mało sympatycznie wyglądające kożuchy z materii organicznej, zmętnienie wody, ale bez obaw !. Jest to całkowicie normalna reakcja pożytecznych bakterii na zanieczyszczenie wody i na glony, która znika po kilku dniach, a Ty zaobserwujesz oczyszczenie wody w stawie, zbiorniku czy też oczku wodnym.

Podczas oczyszczania dna zbiornika oraz samej wody możesz też dodatkowo dodawać do wody np. EmFarmy lub EmFarmy Plus, by jeszcze skuteczniej pozbyć się glonów, a woda z tego zbiornika jest niezwykle cenna dla podlewania Twoich wspaniałych upraw warzywnych, kwiatowych, zarówno dla roślin jak i drzew i krzewów.

Kule BOKASHI to też świetny początek do zaczepienia Twojej gleby w pożyteczne mikroorganizmy i przygotowania gleby pod zdrowe uprawy warzyw i kwiatów, by zabezpieczyć rośliny i warzywa przed działaniem szkodliwych substancji oraz chorób, pleśni, grzybów i innych niepożądanych chorobotwórczych patogenów.

Kule Bokashi

Kule BOKASHI jeżeli nie będą wykorzystane do wody, możesz też wykorzystać do kwiatów, ogrodu, warzywniaka, kompostownika oraz szamba lub szczelnie zapakować żeby nie miały dostępu powietrza, wtedy będziesz mógł je jeszcze w okresie do 1 miesiąca wykorzystać - tylko schowaj je w ciemnym i suchym miejscu.

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl