Promocje
KULE BOKASHI  - gotowe -pakiet 10 szt
KULE BOKASHI - gotowe -pakiet 10 szt

70,00 zł

Cena regularna: 75,00 zł

Najniższa cena: 75,00 zł
Kolagen ACTIV Collibre zestaw w szlanych buteleczkach 30 szt  po 60 ml
Kolagen ACTIV Collibre zestaw w szlanych buteleczkach 30 szt po 60 ml

240,00 zł

Cena regularna: 249,00 zł

Najniższa cena: 249,00 zł
szt.
CERASEPT 100 ml kosmetyk ze srebrem
CERASEPT 100 ml kosmetyk ze srebrem

45,00 zł

Cena regularna: 48,00 zł

Najniższa cena: 48,00 zł
szt.
Gold-Met Combo grzyby owadobójcze Metarhizum i Isaria 1 litr
Gold-Met Combo grzyby owadobójcze Metarhizum i Isaria 1 litr

220,00 zł

Cena regularna: 230,00 zł

Najniższa cena: 230,00 zł
szt.
The Total Humus kwasy humusowe na resztki pożniwne 20 l na 50 ha
The Total Humus kwasy humusowe na resztki pożniwne 20 l na 50 ha

2 450,00 zł

Cena regularna: 2 515,00 zł

Najniższa cena: 2 515,00 zł
szt.
Sanbios Dzika róża skórka - witamina C i błonnik naturalny 200 g
Sanbios Dzika róża skórka - witamina C i błonnik naturalny 200 g

24,00 zł

Cena regularna: 26,00 zł

Najniższa cena: 26,00 zł
szt.
Volantor KMZ-PULMO układ oddechowy gołębi 250 ml
Volantor KMZ-PULMO układ oddechowy gołębi 250 ml

66,00 zł

Cena regularna: 69,90 zł

Najniższa cena: 69,90 zł
szt.
BISTERAN nadtlenek wiruso-grzybo-bakterio-bójczy 1kg
BISTERAN nadtlenek wiruso-grzybo-bakterio-bójczy 1kg

110,00 zł

Cena regularna: 119,00 zł

Najniższa cena: 119,00 zł
szt.
Opcje przeglądania

ProBio Emy™ w PASIECE

ApiFarma™ i ApiBioFarma™ – Mieszanki Paszowe Uzupełniające dla pszczół o probiotycznych właściwościach.

Probiotyki są specyficznymi żywymi szczepami pożytecznych mikroorganizmów, które podawane człowiekowi lub zwierzętom wywierają na ich organizmy korzystny wpływ.
Zapewniają one równowagę wśród mikroorganizmów zasiedlających dany organizm. Wśród probiotyków przeważającą grupę stanowią bakterie kwasu mlekowego. Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu. Ponadto w układzie pokarmowym wykazują istotną cechę: rozkładają niepożądane składniki pożywienia. Dzięki temu pszczoła jest w stanie przetrwać niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego środowiska.
Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym należy zaliczyć fermentację pierzgi.
Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół, powstający z pyłku kwiatowego zmieszanego ze śliną pszczół (szczepionka pożytecznej mikroflory). Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra ubijając go głową. Dzięki temu usuwają tlen z wolnych przestrzeni (nadmiar tlenu mógłby zakłócać proces fermentacji). Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego rozkładają osłonkę pyłku, uwalniając tym samym białko. Tylko dzięki temu pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo-smakowe. Dzięki wytwarzaniu przez bakterie kwasów organicznych, pH pierzgi obniża się do ok. 4, co wpływa na trwałość pokarmu pszczelego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium