Promocje
OLEJEK KONOPNY CBD 20% ekstrakt 10 ml
OLEJEK KONOPNY CBD 20% ekstrakt 10 ml

115,00 zł

Cena regularna: 120,00 zł

Najniższa cena: 120,00 zł
szt.
OLEJEK KONOPNY CBD 10% ekstrakt 10 ml
OLEJEK KONOPNY CBD 10% ekstrakt 10 ml

77,00 zł

Cena regularna: 80,00 zł

Najniższa cena: 80,00 zł
szt.
Volantor KMZ-1 Rozród i rozruch 500 ml
Volantor KMZ-1 Rozród i rozruch 500 ml

84,90 zł

Cena regularna: 89,90 zł

Najniższa cena: 89,90 zł
szt.
EMULPAR 940 EC 1 l olej rydzowy na szkodniki, kleszcze, przędziorki, mszyce
EMULPAR 940 EC 1 l olej rydzowy na szkodniki, kleszcze, przędziorki, mszyce

65,00 zł

Cena regularna: 69,00 zł

Najniższa cena: 69,00 zł
szt.
The Total Humus kwasy humusowe na resztki pożniwne 20 l na 50 ha
The Total Humus kwasy humusowe na resztki pożniwne 20 l na 50 ha

2 400,00 zł

Cena regularna: 2 515,00 zł

Najniższa cena: 2 515,00 zł
szt.
EMULPAR’ 940 EC 20 l do upraw ekologicznych olej rydzowy na szkodniki
EMULPAR’ 940 EC 20 l do upraw ekologicznych olej rydzowy na szkodniki

860,00 zł

Cena regularna: 880,00 zł

Najniższa cena: 880,00 zł
szt.
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

ProBio Emy™ w PASIECE

ApiFarma™ i ApiBioFarma™ – Mieszanki Paszowe Uzupełniające dla pszczół o probiotycznych właściwościach.

Probiotyki są specyficznymi żywymi szczepami pożytecznych mikroorganizmów, które podawane człowiekowi lub zwierzętom wywierają na ich organizmy korzystny wpływ.
Zapewniają one równowagę wśród mikroorganizmów zasiedlających dany organizm. Wśród probiotyków przeważającą grupę stanowią bakterie kwasu mlekowego. Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu. Ponadto w układzie pokarmowym wykazują istotną cechę: rozkładają niepożądane składniki pożywienia. Dzięki temu pszczoła jest w stanie przetrwać niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego środowiska.
Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym należy zaliczyć fermentację pierzgi.
Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół, powstający z pyłku kwiatowego zmieszanego ze śliną pszczół (szczepionka pożytecznej mikroflory). Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra ubijając go głową. Dzięki temu usuwają tlen z wolnych przestrzeni (nadmiar tlenu mógłby zakłócać proces fermentacji). Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego rozkładają osłonkę pyłku, uwalniając tym samym białko. Tylko dzięki temu pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo-smakowe. Dzięki wytwarzaniu przez bakterie kwasów organicznych, pH pierzgi obniża się do ok. 4, co wpływa na trwałość pokarmu pszczelego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium