• Esencja probiotyczna, probiotyki, probiotyki dla ludzi

  • Mydło mikroorganiczne, mydlo mikroorganiczne, probiotyki

  • olej arganowy kosmetyczny

  •    

  • ema5 z wrotyczem

  • dostawa gratis emfarma

  • EmFarma Plus, mikroorganizmy glebowe, EMy

  • Probiotyka, SCD Probiotyka, probiotyk

  • ApiBioFarma, probiotyk dla pszczół

  • Pro-Biotyk (em15), em15, probiotyk dla zwierząt

  • ema5

  • mydło brązowe w kostce

  • BioKlean Soft, soft

  • Cleaner, hipoalergiczny płyn do czyszczenia, ProBio Cleaner

Promocje
SCD ProBiotica® 1L
SCD ProBiotica® 1L
167,00 zł 155,00 zł
szt.
GUARD H 1 kg
GUARD H 1 kg
324,00 zł 314,00 zł
szt.
The TotalHumus 250 ml
The TotalHumus 250 ml
65,00 zł 59,00 zł
szt.
The TotalHumus 500 ml
The TotalHumus 500 ml
99,00 zł 95,00 zł
szt.
Serenade  ASO 1 L
Serenade ASO 1 L
55,00 zł 49,00 zł
szt.
SCD ProBiotica® 500ml
SCD ProBiotica® 500ml
85,00 zł 80,00 zł
szt.
Zumba Plant 1 kg
Zumba Plant 1 kg
255,00 zł 250,00 zł
szt.
Esencja ProBiotyczna™ 500 ml
Esencja ProBiotyczna™ 500 ml
85,00 zł 80,00 zł
szt.
ApiFarma™ 1L x 3 szt PROMOCJA
ApiFarma™ 1L x 3 szt PROMOCJA
90,00 zł 81,00 zł
szt.
ROKOHUMIN UNIWERSALNY 1 L
ROKOHUMIN UNIWERSALNY 1 L
25,00 zł 22,00 zł
szt.
Produkt dnia
Esencja ProBiotyczna™ 500 ml
Esencja ProBiotyczna™ 500 ml
85,00 zł 80,00 zł
szt.
SCD ProBiotica® 500ml
SCD ProBiotica® 500ml
85,00 zł 80,00 zł
szt.
SCD ProBiotica® 1L
SCD ProBiotica® 1L
167,00 zł 155,00 zł
szt.
EcoVariant Płyn do naczyń Shiny dishes 1 l
EcoVariant Płyn do naczyń Shiny dishes 1 l
24,50 zł 23,00 zł
szt.
SANBIOS KREM ZE ŚLUZEM ŚLIMAKA 50ml
SANBIOS KREM ZE ŚLUZEM ŚLIMAKA 50ml
37,00 zł
szt.
SCD Xtra Life 75 ml-spray
SCD Xtra Life 75 ml-spray
49,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Probiotyki dla pszczół

Zastosowanie probiotycznych preparatów ApiFarma i ApiBioFarma w gospodarce pasiecznej

 

 

Dolnośląskie Centrum Mikroorganizmów jest częścią Grupy Probiotics Polska, działającej na rynku bio remediacji inżynieryjnej od ponad sześciu lat. Firma zajmuje się projektowaniem, propagacją oraz produkcją kompozycji mikrobiologicznych znajdujących  zastosowanie w uprawach rolniczych, produkcji zwierzęcej oraz rewitalizacji środowiska.

Nie dziwi więc fakt, że mając na uwadze ogromną rolę oblotu owadziego, w tym pszczoły miodnej, na gospodarkę a także bezpośredni wpływ na wysokość plonów czy wreszcie na bioróżnorodność ekosystemów, podjęto wysiłek obserwacji i przeprowadzenia doświadczeń mających na celu stworzenie preparatu do zastosowania w gospodarstwach pasiecznych. Głównym powodem zainteresowania się zespołu badawczego tym tematem, były docierające do nas informacje o pogarszającej się odporności rodzin pszczelich.

Podjęte działania zaowocowały powstaniem oraz certyfikacją produktów dedykowanych pszczelarstwu o handlowych nazwach ApiFarma oraz ApiBioFarma. Pierwsza z nich ApiFarma to kompozycja oparta o probiotyczne mikroorganizmy SCD Probiotics Oryginal propagowane na pożywce z ekologicznej melasy z trzciny cukrowej z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych.

ApiBioFarma natomiast, to produkt rozszerzony o dodatkowy komponent, jakim są wyciągi z dziewięciu ziół, których skuteczność i przydatność w pszczelarstwie została wykazana w wieloletnich obserwacjach.

Zioła biorące udział w procesie fermentacji to miedzy innymi

  • Bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum L.)
  • Mięta pieprzowa (Mentha x piperita L.)

 

Słowo probiotyk wywodzi sie z języka greckiego i jest połączeniem słów pro - dla i bios - życie. Można więc wnioskować, że probiotyki są przyjazne dla życia i że je wspierają. Według definicji szczegółowej probiotyki są specyficznymi szczepami mikroorganizmów, które podawane człowiekowi lub zwierzętom wywierają na ich organizm korzystny wpływ. Wynika on głównie z zapewnienia właściwej równowagi mikroflory zasiedlającej dany organizm.

Dziś wiadomo już, że szczepy probiotyczne przywracają właściwy skład mikroflory w jelitach, probiotyki hamują rozwój szczepów wywołujących różne choroby, łagodzą przebieg i skracają czas trwania biegunek bakteryjnych i wirusowych wywołanych miedzy innymi przez szczepy: Salmonella, Shigella, Escherichia coli, rota wirus.

  • Łagodzą przebieg biegunek poantybiotykowych i popromiennych,
  • Przyczyniają się do likwidacji nietolerancji laktozy,
  • Obniżają poziom cholesterolu,
  • Pomagają w zaburzeniach wątrobowych i normują motorykę jelit,
  • Wspomagają mechanizmy obronne ludzi i zwierząt: po kilku tygodniach spożywania probiotyków wzrasta liczba komórek bójczych w surowicy krwi, dochodzi do zwiększenia ilości limfocytów, immunoglobuliny A i interferonu Y (łagodzenie alergii),
  • Wykazują aktywność antynowotworową (hamują w jelitach rozwój bakterii, które katalizują przemiany prekursorów kancerogenów w kancerogeny).

Mikroorganizmy nie są dla pszczół niczym nowym. Istotnym składnikiem układu pokarmowego pszczoły jest mikroflora pożyteczna, która stanowi jeden z elementów obrony organizmu pszczelego. W środowisku układu pokarmowego, szczególnie w obrębie błony pery troficznej , rozwijają się mikroorganizmy, które konkurują z potencjalnymi patogenami o pożywienie nosi to nazwę kompetycji pokarmowej, oraz o przestrzeń - antybioza bakteryjna. Do mikroorganizmów najliczniej zasiedlających układ pokarmowy pszczół zaliczamy właśnie bakterie kwasu mlekowego. Właściwości obronne tych bakterii związane są z wytwarzaniem przez nie związków o działaniu anty drobnoustrojowym.

Kwasy organiczne wytwarzane przez mikroorganizmy probiotyczne obniżają kwasowość treści jelit pszczół, stwarzając tym samym niedogodne warunki dla rozwoju patogenów. Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu. W tym miejscu warto wspomnieć, że naukowcy poszukujący przyczyny CCD zauważyli w treści jelit umarłych pszczół nieprzetrawiony pyłek,  co może wskazywać na brak pożytecznej mikroflory w ich układzie pokarmowym. Można więc spodziewać się, że jedną z przyczyn CCD jest brak bakterii kwasu mlekowego w organizmie  pszczoły, wyjałowienie spowodowane między innymi poborem ze środowiska związków ograniczających rozwój mikroflory (antybiotyki, pestycydy). Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym bez wątpienia zaliczyć należy fermentację  pierzgi . Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół powstający z pyłku kwiatowego ,zmieszanego ze śliną pszczół, czyli szczepionką  pożytecznej mikroflory.

Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra i ubijają go głową usuwając w ten sposób tlen z wolnych przestrzeni- tlen jest w tym przypadku przeszkodą w prawidłowym procesie  fermentacji mlekowej. Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego uszkadzają osłonkę pyłku uwalniając tym samym białko i tylko dzięki temu pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo smakowe takie jak diacetyl  , acetoina czy  aldehyd octowy. Dzięki wytwarzaniu przez  bakterie kwasów pH  pierzgi obniża się do 4 co wraz ze wspomnianym nadtlenkiem wodoru wpływa na trwałość pokarmu. W obrębie układu pokarmowego, bakterie kwasu mlekowego ,wykazują jeszcze jedną istotną cechę - rozkładają niepożądane składniki pożywienia i dzięki temu pszczoły są w stanie przetrwać pewne niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego nimi środowiska. Jak widać ,życie każdego  organizmu bez obecności mikroorganizmów nie jest możliwe

Zarówno preparat ApiFarma jak i ApiBioFarma może być stosowany na wiele sposobów, np jako:

  • dodatek do wody pitnej w okresie od wiosny do jesieni,
  • dodatek do syropu wodno-cukrowego lub ciasta (przed zimowlą i w okresach bez pożytków),
  • prysk (zamgławianie) ula, ramek i pszczół,
  • higienizacja ula przed zasiedleniem odkładów,
  • oprysk ramek, na których pojawiła się pleśń,
  • higienizacja narzędzi do pracy w pasiece,
  • oczyszczanie ramek z porażonego czerwiu,
  • oprysk zewnętrznych powierzchni ula i jego otoczenie.

Opracował
Michał Morelowski

 

ApiBioFarma™

Mieszanka Paszowa Uzupełniająca (wzbogacona o zioła)
nr weterynaryjny PL 0214826 p.
DLA PSZCZÓŁ

Zioła zawarte w ApiBioFarma™: liść melisy, liść rozmarynu, liść szałwii, liść orzecha włoskiego, liść mięty, liść pokrzywy, owoc anyżku, czarnuszka, ziele bylicy bożego drzewka.



Sąd Konkursowy Złotego Medalu MTP na Targach POLAGRA PREMIERY 2014 pod przewodnictwem Pana prof. dr hab. Grzegorza Skrzypczaka, Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego
w Poznaniu przyznał Złoty Medal MTP za Preparat probiotyczny dla pszczół ApiBioFar

 

 

ApiFarma

Mieszanka Paszowa Uzupełniająca,
nr weterynaryjny PL 0214826 p.
DLA PSZCZÓŁ

ApiFarma to Mikrobiologiczny preparat dla pszczół wytworzony na bazie probiotycznych kultur matecznych SCD ProBio Original®.

Jest przeznaczony do higienizacji uli, wyposażenia, narzędzi, otoczenia pasiek.
W pełni bezpieczny dla pszczół.

ApiFarma jest preparatem gotowym do użycia po rozcieńczeniu zdrową wodą.

 

 www.mikroEM.pl ApiBioFarma i ApiFarma - probiotyki z pewnego żródła i najtaniej

http://www.mikroem.pl/hodowla-pszczol.html

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl