


BORMAX 1 L

Opis
BORMAX stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do boru (rośliny kapustowate, buraki, ziemniak, drzewa i krzewy owocowe, truskawka, warzywa korzeniowe) – jest najefektywniejszym źródłem boru. Jest też niezbędny w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (wysokie lub niskie pH, niedobór wody w glebie, niska zawartość substancji organicznej, kategoria agronomiczna: gleby bardzo lekkie i lekkie).
Stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru boru w roślinach.
• BORMAX stosowany interwencyjnie skutecznie likwiduje niedobór boru oraz ogranicza negatywne skutki wystąpienia takiego okresowego niedoboru. Dokarmianie interwencyjne jest konieczne w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru boru na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość boru (ukryte niedobory).
Bor (B) dostarczany w nawozie BORMAX korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu, m.in. na:
- prawidłowy wzrost i rozwój najmłodszych części roślin: stożków wzrostu, korzeni (zwłaszcza włośnikowych – lepsze pobieranie wody i składników pokarmowych), a także pędów, pąków, owoców
- prawidłowy przebieg procesu zapłodnienia kwiatów
- zwiększenie efektywności pobierania składników pokarmowych
- poprawę parametrów jakościowych plonu (np. wzrost zawartości cukru w plonie – buraki, owoce, warzywa)
- lepszą jędrność owoców (działanie synergistyczne z wapniem)
- zwiększenie odporności roślin na warunki stresowe w okresie uprawy.
Terminy stosowania | Dawkowanie [l/ha] |
RZEPAK | |
jesień: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); | 1–1,5 |
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); |
1–1,5 |
II – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61) | 1–1,5 |
SŁONECZNIK | |
I – 2.–3. para liści (BBCH 14–16); | 1–1,5 |
II – wzrost pędu (BBCH 30–33) | 1–1,5 |
BURAK cukrowy | |
I – 4–8 liści (BBCH 14–18); | 1–1,5 |
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); | 1–1,5 |
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) Na plantacjach z ostrymi objawami deficytu boru zalecane dodatkowe 3–4 zabiegi co 7 dni. |
1–1,5 |
ZIEMNIAK | |
I – rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39); | 1–1,5 |
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43) | 1–1,5 |
III – bulwy osiągają 50–70% typowej masy (BBCH 45–47) | 1–1,5 |
SOJA | |
I – rozwój liści (BBCH 15–19); | 1–1,5 |
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 55–59) | 1–1,5 |
KUKURYDZA | |
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; | 0,5–1,5 |
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31); | 0,5–1,5 |
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem | 0,5–1,5 |
ZBOŻA | |
W przypadku odmian zbóż wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor lub na stanowiskach z dużym deficytem boru – stosować w fazach od krzewienia do kłoszenia. PSZENICA: I – krzewienie (BBCH 22–29), II – początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51) JĘCZMIEŃ: I – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32), II – faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45) |
0,2–0,5 |
JABŁOŃ GRUSZA | |
wiosna: I – zielony pąk (BBCH 56); |
1–1,5 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63); | 1–1,5 |
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); | 1–1,5 |
jesień: dwa zabiegi począwszy od 1. tygodnia po zbiorach | 1–1,5 |
CZEREŚNIA, WIŚNIA ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA | |
I – biały pąk (BBCH 57–59); | 1–1,5 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) | 1–1,5 |
III – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) | 1–1,5 |
MALINA | |
I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); | 1–1,5 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63); | 1–1,5 |
III* – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91) *malina owocująca na pędach dwuletnich |
1–1,5 |
PORZECZKA | |
I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); | 1–1,5 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63) | 1–1,5 |
III – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91) | 1–1,5 |
WINOROŚL | |
I – początek kwitnienia (BBCH 61); | 0,5–1,5 |
II – 7–10 dni później | 0,5–1,5 |
TRUSKAWKA | |
I – pierwsze zamknięte pąki kwiatowe – pojawiają się kwiaty (BBCH 57–58); | 0,5–1 |
II – kwitnienie (BBCH 60–65); | 0,5–1 |
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) | 0,5–1 |
PAPRYKA | |
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); | 0,5–1 |
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); | 0,5–1 |
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) | 0,5–1 |
POMIDOR | |
I – rozwinięty 7.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 17–19); | 0,5–1 |
II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53); | 0,5–1 |
III – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); | 0,5–1 |
IV – widoczny 4.–6. kwiatostan (BBCH 54–56) | 0,5–1 |
OGÓREK | |
I – rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29); | 0,5–1 |
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); | 0,5–1 |
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) | 0,5–1 |
WARZYWA KAPUSTOWATE | |
I – wszystkie kapustowate – faza 5.–7. liścia właściwego (BBCH 15–17); | 0,5–1 |
II – kalafior* i brokuł**: *kalafior – początek rozwoju główki kalafiora (BBCH 41); **brokuł – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29) |
0,5–1 |
WARZYWA KORZENIOWE | |
I - wszystkie korzeniowe – faza 5.–8. liścia właściwego (BBCH 15–18);
|
0,5–1 |
II - marchew – wzrost wegetatywny, dziewięć i więcej liści (BBCH 19) | 0,5–1 |
III - marchew – korzeń osiągnął 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) | 0,5–1 |
WARZYWA STRĄCZKOWE | |
I – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29); | 0,5–1 |
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55) | 0,5–1 |