Produkt dnia
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci

BORMAX 5 L

Cena: 63,00 zł 63.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: INTERMAG
Kod produktu: 02-71

Opis

• BORMAX stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do boru (rośliny kapustowate, buraki, ziemniak, drzewa i krzewy owocowe, truskawka, warzywa korzeniowe) – jest najefektywniejszym źródłem boru. Jest też niezbędny w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (wysokie lub niskie pH, niedobór wody w glebie, niska zawartość substancji organicznej, kategoria agronomiczna: gleby bardzo lekkie i lekkie).
Stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru boru w roślinach. 
 

• BORMAX stosowany interwencyjnie skutecznie likwiduje niedobór boru oraz ogranicza negatywne skutki wystąpienia takiego okresowego niedoboru. Dokarmianie interwencyjne jest konieczne w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru boru na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość boru (ukryte niedobory).



Bor (B) dostarczany w nawozie BORMAX korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu, m.in. na: 

  • prawidłowy wzrost i rozwój najmłodszych części roślin: stożków wzrostu, korzeni (zwłaszcza włośnikowych – lepsze pobieranie wody i składników pokarmowych), a także pędów, pąków, owoców
  • prawidłowy przebieg procesu zapłodnienia kwiatów
  • zwiększenie efektywności pobierania składników pokarmowych 
  • poprawę parametrów jakościowych plonu (np. wzrost zawartości cukru w plonie – buraki, owoce, warzywa)
  • lepszą jędrność owoców (działanie synergistyczne z wapniem)
  • zwiększenie odporności roślin na warunki stresowe w okresie uprawy.

 

ZASTOSOWANIE BORMAX
 
Terminy stosowania Dawkowanie [l/ha]
RZEPAK
jesień: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); 1–1,5
wiosna:
I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36);
 
1–1,5
II – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61) 1–1,5
SŁONECZNIK
I – 2.–3. para liści (BBCH 14–16); 1–1,5
II – wzrost pędu (BBCH 30–33) 1–1,5
BURAK cukrowy
I – 4–8 liści (BBCH 14–18); 1–1,5
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); 1–1,5
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35)
 
Na plantacjach z ostrymi objawami deficytu boru zalecane dodatkowe 3–4 zabiegi co 7 dni.
1–1,5
ZIEMNIAK
I – rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39); 1–1,5
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy  (BBCH 42–43) 1–1,5
III – bulwy osiągają 50–70% typowej masy  (BBCH 45–47) 1–1,5
SOJA
I – rozwój liści (BBCH 15–19); 1–1,5
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 55–59) 1–1,5
KUKURYDZA
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 0,5–1,5
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31); 0,5–1,5
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 0,5–1,5
ZBOŻA
W przypadku odmian zbóż wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor lub na stanowiskach z dużym deficytem boru – stosować w fazach od krzewienia do kłoszenia.

PSZENICA:
I – krzewienie (BBCH 22–29),
II – początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51)

JĘCZMIEŃ:
I – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32),
II – faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45)
0,2–0,5
JABŁOŃ GRUSZA
wiosna:
I – zielony pąk (BBCH 56);
1–1,5
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63); 1–1,5
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); 1–1,5
jesień: dwa zabiegi począwszy od 1. tygodnia po zbiorach 1–1,5
CZEREŚNIA, WIŚNIA ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA
I – biały pąk (BBCH 57–59); 1–1,5
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 1–1,5
III – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) 1–1,5
MALINA
I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); 1–1,5
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63); 1–1,5
III* – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91)
*malina owocująca na pędach dwuletnich
1–1,5
PORZECZKA
I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); 1–1,5
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63) 1–1,5
III – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91) 1–1,5
WINOROŚL
I – początek kwitnienia (BBCH 61); 0,5–1,5
II – 7–10 dni później 0,5–1,5
TRUSKAWKA
I – pierwsze zamknięte pąki kwiatowe – pojawiają się kwiaty (BBCH 57–58); 0,5–1
II – kwitnienie (BBCH 60–65); 0,5–1
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) 0,5–1
PAPRYKA
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 0,5–1
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); 0,5–1
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) 0,5–1
POMIDOR
I – rozwinięty 7.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 17–19); 0,5–1
II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53); 0,5–1
III – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); 0,5–1
IV – widoczny 4.–6. kwiatostan (BBCH 54–56) 0,5–1
OGÓREK
I – rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29); 0,5–1
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); 0,5–1
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) 0,5–1
WARZYWA KAPUSTOWATE
I – wszystkie kapustowate – faza 5.–7. liścia właściwego (BBCH 15–17); 0,5–1
II – kalafior* i brokuł**:
*kalafior – początek rozwoju główki kalafiora (BBCH 41);
**brokuł – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29)
0,5–1
WARZYWA KORZENIOWE
I - wszystkie korzeniowe – faza 5.–8. liścia właściwego (BBCH 15–18);
0,5–1
II - marchew – wzrost wegetatywny, dziewięć i więcej liści (BBCH 19) 0,5–1
III - marchew – korzeń osiągnął 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) 0,5–1
WARZYWA STRĄCZKOWE
I – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29); 0,5–1
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55) 0,5–1

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl