Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci

Probiotyki dla pszczół

Zapraszamy na zakupy w cenach hurtowych.

Oferta dla kół pszczelarskich, sklepów, zielarni.

Przy dużych zamówieniach rabat 7%.

ZAMÓWIENIA POD TELEFONEM 600-916-087

 

Zastosowanie probiotycznych preparatów ApiFarma i ApiBioFarma w gospodarce pasiecznej

Probiotyki dla pszczół

 

Dolnośląskie Centrum Mikroorganizmów jest częścią Grupy ProBiotics Polska, działającej na rynku bio remediacji inżynieryjnej od ponad sześciu lat. Firma zajmuje się projektowaniem, propagacją oraz produkcją kompozycji mikrobiologicznych znajdujących  zastosowanie w uprawach rolniczych, produkcji zwierzęcej oraz rewitalizacji środowiska.

Nie dziwi więc fakt, że mając na uwadze ogromną rolę oblotu owadziego, w tym pszczoły miodnej, na gospodarkę a także bezpośredni wpływ na wysokość plonów czy wreszcie na bioróżnorodność ekosystemów, podjęto wysiłek obserwacji i przeprowadzenia doświadczeń mających na celu stworzenie preparatu do zastosowania w gospodarstwach pasiecznych. Głównym powodem zainteresowania się zespołu badawczego tym tematem, były docierające do nas informacje o pogarszającej się odporności rodzin pszczelich.

Podjęte działania zaowocowały powstaniem oraz certyfikacją produktów dedykowanych pszczelarstwu o handlowych nazwach ApiFarma oraz ApiBioFarma. Pierwsza z nich ApiFarma to kompozycja oparta o probiotyczne mikroorganizmy SCD Probiotics Oryginal propagowane na pożywce z ekologicznej melasy z trzciny cukrowej z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych.

ApiBioFarma natomiast, to produkt rozszerzony o dodatkowy komponent, jakim są wyciągi z dziewięciu ziół, których skuteczność i przydatność w pszczelarstwie została wykazana w wieloletnich obserwacjach.

Zioła biorące udział w procesie fermentacji to miedzy innymi :

 

  • liść melisy
  • liść rozmarynu
  • liść szałwii
  • liść orzecha włoskiego
  • liść mięty
  • liść pokrzywy
  • owoc anyżku
  • czarnuszka
  • ziele bylicy bożego drzewka

 

Słowo probiotyk wywodzi się z języka greckiego i jest połączeniem słów pro - dla i bios - życie. Można więc wnioskować, że probiotyki są przyjazne dla życia i że je wspierają. Według definicji szczegółowej probiotyki są specyficznymi szczepami mikroorganizmów, które podawane człowiekowi lub zwierzętom wywierają na ich organizm korzystny wpływ. Wynika on głównie z zapewnienia właściwej równowagi mikroflory zasiedlającej dany organizm.


Dziś wiadomo już, że szczepy probiotyczne przywracają właściwy skład mikroflory w jelitach, probiotyki hamują rozwój szczepów wywołujących różne choroby, łagodzą przebieg i skracają czas trwania biegunek bakteryjnych i wirusowych wywołanych miedzy innymi przez szczepy: Salmonella, Shigella, Escherichia coli, rota wirus.

  • Łagodzą przebieg biegunek po antybiotykowych i popromiennych,
  • Przyczyniają się do likwidacji nietolerancji laktozy,
  • Obniżają poziom cholesterolu,
  • Pomagają w zaburzeniach wątrobowych i normują motorykę jelit,
  • Wspomagają mechanizmy obronne ludzi i zwierząt: po kilku tygodniach spożywania probiotyków wzrasta liczba komórek bójczych w surowicy krwi, dochodzi do zwiększenia ilości limfocytów, immunoglobuliny A i interferonu Y (łagodzenie alergii),
  • Wykazują aktywność antynowotworową (hamują w jelitach rozwój bakterii, które katalizują przemiany prekursorów kancerogenów w kancerogeny).

Mikroorganizmy nie są dla pszczół niczym nowym. Istotnym składnikiem układu pokarmowego pszczoły jest mikroflora pożyteczna, która stanowi jeden z elementów obrony organizmu pszczelego. W środowisku układu pokarmowego, szczególnie w obrębie błony pery troficznej , rozwijają się mikroorganizmy, które konkurują z potencjalnymi patogenami o pożywienie nosi to nazwę kompetycji pokarmowej, oraz o przestrzeń - antybioza bakteryjna. Do mikroorganizmów najliczniej zasiedlających układ pokarmowy pszczół zaliczamy właśnie bakterie kwasu mlekowego. Właściwości obronne tych bakterii związane są z wytwarzaniem przez nie związków o działaniu anty drobnoustrojowym.

Kwasy organiczne wytwarzane przez mikroorganizmy probiotyczne obniżają kwasowość treści jelit pszczół, stwarzając tym samym niedogodne warunki dla rozwoju patogenów. Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu. W tym miejscu warto wspomnieć, że naukowcy poszukujący przyczyny CCD zauważyli w treści jelit umarłych pszczół nieprzetrawiony pyłek,  co może wskazywać na brak pożytecznej mikroflory w ich układzie pokarmowym. Można więc spodziewać się, że jedną z przyczyn CCD jest brak bakterii kwasu mlekowego w organizmie  pszczoły, wyjałowienie spowodowane między innymi poborem ze środowiska związków ograniczających rozwój mikroflory (antybiotyki, pestycydy). Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym bez wątpienia zaliczyć należy fermentację  pierzgi . Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół powstający z pyłku kwiatowego ,zmieszanego ze śliną pszczół, czyli szczepionką  pożytecznej mikroflory.

Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra i ubijają go głową usuwając w ten sposób tlen z wolnych przestrzeni- tlen jest w tym przypadku przeszkodą w prawidłowym procesie  fermentacji mlekowej. Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego uszkadzają osłonkę pyłku uwalniając tym samym białko i tylko dzięki temu pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo smakowe takie jak diacetyl, acetoina czy  aldehyd octowy. Dzięki wytwarzaniu przez  bakterie kwasów pH  pierzgi obniża się do 4 co wraz ze wspomnianym nadtlenkiem wodoru wpływa na trwałość pokarmu. W obrębie układu pokarmowego, bakterie kwasu mlekowego, wykazują jeszcze jedną istotną cechę - rozkładają niepożądane składniki pożywienia i dzięki temu pszczoły są w stanie przetrwać pewne niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego nimi środowiska. Jak widać ,życie każdego  organizmu bez obecności mikroorganizmów nie jest możliwe


Zarówno preparat ApiFarma jak i ApiBioFarma może być stosowany na wiele sposobów, np jako:

  • dodatek do wody pitnej w okresie od wiosny do jesieni,
  • dodatek do syropu wodno-cukrowego lub ciasta (przed zimowlą i w okresach bez pożytków),
  • oprysk (zamgławianie) ula, ramek i pszczół,
  • higienizacja ula przed zasiedleniem odkładów,
  • oprysk ramek, na których pojawiła się pleśń,
  • higienizacja narzędzi do pracy w pasiece,
  • oczyszczanie ramek z porażonego czerwiu,
  • oprysk zewnętrznych powierzchni ula i jego otoczenie.

Opracował
Michał Morelowski

 

ApiBioFarma™

Mieszanka Paszowa Uzupełniająca (wzbogacona o zioła)
nr weterynaryjny PL 0214826 p.
DLA PSZCZÓŁ

Zioła zawarte w ApiBioFarma™: liść melisy, liść rozmarynu, liść szałwii, liść orzecha włoskiego, liść mięty, liść pokrzywy, owoc anyżku, czarnuszka, ziele bylicy bożego drzewka

Sąd Konkursowy Złotego Medalu MTP na Targach POLAGRA PREMIERY 2014 pod przewodnictwem Pana prof. dr hab. Grzegorza Skrzypczaka, Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego
w Poznaniu przyznał Złoty Medal MTP za Preparat probiotyczny dla pszczół ApiBioFarma

ApiFarma

Mieszanka Paszowa Uzupełniająca,
nr weterynaryjny PL 0214826 p.
DLA PSZCZÓŁ

ApiFarma to Mikrobiologiczny preparat dla pszczół wytworzony na bazie probiotycznych kultur matecznych SCD ProBio Original®.

Jest przeznaczony do higienizacji uli, wyposażenia, narzędzi, otoczenia pasiek.
W pełni bezpieczny dla pszczół.

ApiFarma jest preparatem gotowym do użycia po rozcieńczeniu zdrową wodą.

 ApBio Farma, ApiFarma- produkty

Obsługa klienta

Obsługa klienta

Promocje
Bisteran (HUWA SAN TR 50) - 5 kg nadtlenek ze srebrem dla roślin, po gradobiciu
Bisteran (HUWA SAN TR 50) - 5 kg nadtlenek ze srebrem dla roślin, po gradobiciu

409,00 zł

Cena regularna: 420,00 zł

Najniższa cena: 420,00 zł
szt.
FungiZum 5 l - antagonista wobec organizmów chorobotwórczych
FungiZum 5 l - antagonista wobec organizmów chorobotwórczych

240,00 zł

Cena regularna: 250,00 zł

Najniższa cena: 250,00 zł
szt.
Perfumy do prania eternal orient 300 ml
Perfumy do prania eternal orient 300 ml

46,00 zł

Cena regularna: 48,00 zł

Najniższa cena: 48,00 zł
szt.
Kolagen ACTIV Collibre zestaw w szlanych buteleczkach 30 szt  po 60 ml
Kolagen ACTIV Collibre zestaw w szlanych buteleczkach 30 szt po 60 ml

250,00 zł

Cena regularna: 259,00 zł

Najniższa cena: 259,00 zł
szt.
Kolagen COLLAGEN Primabiotic 10 000  pakiet 30 szt po 30 ml
Kolagen COLLAGEN Primabiotic 10 000 pakiet 30 szt po 30 ml

240,00 zł

Cena regularna: 249,00 zł

Najniższa cena: 244,00 zł
szt.
HUWA SAN TR 50 VET dezynfekcja wetarynaryjna 1 kg
HUWA SAN TR 50 VET dezynfekcja wetarynaryjna 1 kg

99,00 zł

Cena regularna: 105,00 zł

Najniższa cena: 105,00 zł
szt.
BioSach C naturalny fungicyd, certyfikat EKO 5 kg
BioSach C naturalny fungicyd, certyfikat EKO 5 kg

925,00 zł

Cena regularna: 950,00 zł

Najniższa cena: 950,00 zł
szt.
The Total Humus kwasy humusowe 500 ml
The Total Humus kwasy humusowe 500 ml

88,00 zł

Cena regularna: 95,00 zł

Najniższa cena: 95,00 zł
szt.
The Total Humus kwasy humusowe na resztki pożniwne 20 l na 50 ha
The Total Humus kwasy humusowe na resztki pożniwne 20 l na 50 ha

2 400,00 zł

Cena regularna: 2 515,00 zł

Najniższa cena: 2 515,00 zł
szt.
KREM DO PIELĘGNACJI TATUAŻU
KREM DO PIELĘGNACJI TATUAŻU

28,00 zł

Cena regularna: 35,00 zł

Najniższa cena: 35,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium