
Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy są powszechnie stosowane w farmakologii w przypadku leczenia np. problemów z układem pokarmowym. Ich potencjał bardzo szybko wykorzystano również w innych dziedzinach takich jak np. rolnictwo. Mianowicie wydajne uprawy wymagają dużego nakładu pracy oraz stosowania specjalnych środków wspomagających wzrost plonów i walkę ze szkodnikami. Niemniej wymagająca jest hodowla zwierząt. W tym przypadku kluczowe znaczenie ma przede wszystkim odżywianie zwierząt zapewniające odporność oraz optymalny wzrost masy ich ciała. Okazuje się, że zarówno w hodowli, jak i uprawie roślin znaczącą rolę może odegrać dawkowanie probiotyków. Warto wiedzieć, do jakich celów można je zastosować.
Probiotyki w rolnictwie – do czego są wykorzystywane?
Żywe mikroorganizmy można wykorzystywać do ochrony roślin i gleby. Preparaty probiotyczne wspomagają procesy próchnicotwórcze, co przekłada się na użyźnianie podłoża. Jeśli więc jakość ziemi nie sprzyja wzrostowi upraw, warto wzbogacić ją o mikroorganizmy, które poprawią warunki glebowe do kiełkowania nasion. Co więcej, taka regeneracja przyspiesza rozkład materii organicznej oraz poprawia zdolność gleby do samooczyszczania się z toksycznych substancji, które mogą hamować rozwój upraw. Oprócz tego probiotyki przyspieszają wchłanianie substancji odżywczych przez rośliny, przekształcając je z formy organicznej do mineralnej. Są też swego rodzaju ochroną przed szkodliwą działalnością bakterii i grzybów oraz odstraszają szkodniki.
Preparaty probiotyczne oprócz pozytywnego wpływu na glebę i rośliny mogą mieć również istotne znaczenie w żywieniu zwierząt hodowlanych. Ich regularne dodawanie do pokarmu ma wpływ na zdrowie zwierząt poprzez przyspieszanie ich procesów trawiennych oraz minimalizowanie ryzyka występowania biegunek i zatruć pokarmowych. Bakterie probiotyczne, które zasiedlają jelita, wypierają drobnoustroje patogenne, stanowiąc skuteczną ochronę przed czynnikami chorobotwórczymi. Tym samym zwierzęta są znaczenie odporniejsze oraz rzadziej zapadają na choroby wymagające leczenia antybiotykowego. Ponadto, probiotyki dla zwierząt zwiększają przyswajalność pokarmu, znacząco poprawiając również przyrost masy ciała zwierząt, co przekłada się na szybsze osiąganie zysków przez rolników.
Niezwykle korzystne jest również stosowanie probiotyków przy hodowli pszczół. Preparaty wspomagają procesy trawienne owadów oraz chronią je przed toksycznymi substancjami pochłanianymi z pożywienia. Środki, szczególnie te, które bazują na bakteriach kwasu mlekowego, zmniejszają podatność owadów na choroby. Dostępne w naszej ofercie probiotyki przede wszystkim zwiększają odporność pszczół, minimalizują ryzyko występowania zatruć pokarmowych, poprawiają kondycje rodzin pszczelich oraz wpływają na ulepszenie warunków higienicznych w gnieździe. Wszystko to przekłada się na znaczny wzrost liczebności pszczół w ulu oraz efektywniejszą produkcję miodu.