Krzem-poprawa rozwoju i plonowania roślin.
Krzem korzystnie wpływa na rozwój korzeni roślin uprawnych, zwiększa odporność roślin na porażenie przez patogeny chorobotwórcze i inwazję szkodników, poprzez usztywnienie liści i łodyg oraz wzmaga syntezę barwników asymilacyjnych, co znajduje potwierdzenie w większej wydajności fotosyntezy.
Krzem - szybszy rozwój i wigor roślin. Dzięki sztywniejszym łodygom zmniejsza się wyleganie roślin oraz zwiększa się odporność na stres wodny oraz niskie i wysokie temperatury. W efekcie wzrastają plony roślin.
- rozwija system korzeniowy, a w konsekwencji zwiększa pobieranie składników pokarmowych oraz wody,
- korzystnie oddziałuje na glebę odblokowując składniki pokarmowe oraz wspierając rozwój bakterii Azotobacter,
- usprawnia gospodarkę wodną, delikatnie żelując wodę podnosi odporność na suszę oraz przymrozki
- ogranicza działalność szkodników i chorób (skuteczna metoda w walce m.in. z mszycą czy tantnisiem krzyżowiaczkiem, a także zabezpieczenie przed chorobami grzybowymi, jak szara pleśń czy mączniak)
- intensyfikuje fotosyntezę zapewniając większy plon o lepszej jakości oraz dłuższej trwałości przechowalniczej