

Melasa z trzciny cukrowej
W poniższej ofercie znajdziecie Państwo szeroką gamę produktów przeznaczonych m.in. do namnażania mikroorganizmów. Dostępna w tej kategorii melasa z trzciny cukrowej to naturalny produkt o głębokim, brązowym kolorze, zbliżonym do czerni. Pochodzi z kontrolowanych upraw, zgodnych z restrykcyjnymi przepisami ekologicznymi UE. Cechuje się bardzo lepką konsystencją, przypominającą syrop z delikatnymi, częściowo wykrystalizowanymi resztkami cukru.
Proponowany produkt doskonale sprawdza się jako pożywka dla procesów związanych z aktywacją mikroorganizmów, takich jak np. te zaliczane do grupy SCD ProBio Original. Jednak jego zastosowanie jest znacznie szerze, gdyż można go używać także m.in. jako nawóz, maseczka na twarz, czy dodatek do kąpieli, który może poprawiać gładkość skóry.
Co ważne, wybór melasy z trzciny cukrowej to także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodzików. Jest słodka, a przy tym bogata w cenne dla organizmu minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez czy potas oraz witaminy z grupy B. Tym samym jej stosowanie może stanowić wsparcie dla funkcjonowania organizmu i wzmacniać układ odpornościowy. Produkt ten dostępny jest w opakowaniach o różnych pojemnościach.
melasa ekologiczna
Melasa z trzciny cukrowej – naturalny skarb dla zdrowia i upraw
Melasa z trzciny cukrowej to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów, który znajduje szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach, od rolnictwa po pielęgnację skóry. W naszej ofercie znajdziesz melasę najwyższej jakości, pochodzącą z kontrolowanych upraw spełniających restrykcyjne przepisy ekologiczne UE. Naturalny, brązowy kolor oraz lepką konsystencję sprawiają, że jest to produkt wyjątkowy pod względem właściwości i zastosowań.
Wysoka jakość melasy z trzciny cukrowej
Proponowana przez nas melasa z trzciny cukrowej jest produktem w 100% naturalnym. Zawiera minimalną ilość przetworzonych składników i pochodzi z kontrolowanych upraw, które przestrzegają norm ekologicznych UE. Dzięki tym restrykcjom masz pewność, że produkt jest wolny od niepożądanych substancji chemicznych, co sprawia, że jest bezpieczny zarówno dla środowiska, jak i dla Ciebie.
Melasa charakteryzuje się intensywnym, głębokim brązowym kolorem, który przypomina ciemną czekoladę, oraz lepką konsystencją, typową dla syropu. Częściowo wykrystalizowane resztki cukru dodają jej unikalnego charakteru.
Jak wykorzystać melasę z trzciny cukrowej?
- Pożywka dla mikroorganizmów – melasa jest idealnym środkiem wspomagającym namnażanie mikroorganizmów. Dzięki jej bogatej zawartości składników odżywczych, takich jak cukry proste i minerały, stanowi doskonałą pożywkę dla mikroorganizmów wykorzystywanych w procesach takich jak kompostowanie, fermentacja, czy produkcja probiotyków. Jest to szczególnie pomocne w hodowli mikroorganizmów wykorzystywanych w produktach takich jak SCD ProBio Original.
- Nawóz organiczny – dzięki bogactwu składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez czy żelazo, melasa może być również wykorzystywana jako naturalny nawóz. Pomaga w poprawie jakości gleby, wspomaga rozwój roślin i poprawia ich odporność na stresy środowiskowe.

