CALIO to innowacyjny, skoncentrowany płynny nawóz wapniowy wytworzony z muszli skorupiaków morskich. Dzięki płynnej formie i dolistnemu stosowaniu działa dwa razy szybciej od innych nawozów.
Skutecznie działa we wszystkich 4 fazach rozwoju rośliny:
- wzrost
- kwitnienie
- owocowanie
- przechowywanie
CALIO:
- zapobiega chorobom roślin spowodowanych niedoborem wapnia
- zwiększa masę roślin i owoców
- zwiększa twardość owoców
- wydłuża przechowywanie zbiorów
Zalety produktu Calio:
- naturalny - produkowany ze skorup ostryg
- ekologiczny - bezpieczny dla zdrowia zwierząt i ludzi
- stosowany dolistnie - szybciej i skuteczniej działa
- bezpieczny - nie naraża na oparzenia słoneczne
- przydatny - działa we wszystkich fazach rozwoju rośliny
- wszechstronny - stosuje się go we wszystkich uprawach
- niezastąpiony - idealny przy niesprzyjających warunkach pogodowych
CALIO jest produktem nietoksycznym, bezpiecznym zarówno dla środowiska, jak i zdrowia ludzi i zwierząt. CALIO posiada świadectwo kwalifikacji produktu do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
W okresie WZROSTU – Calio dzięki zawartości naturalnych chlorków dogłębnie przenika w struktury rośliny, szybko wchłania się, odżywiając ją od środka. Wapń rozchodzi się po całej roślinie wzmacniając ją od korzeni, aż po same liście. W ten sposób szybko zapobiega klasycznym niedoborom wapnia w roślinach. Jego skoncentrowana formuła i dolistny sposób podawania przyspiesza cały proces.
W okresie KWITNIENIA – Calio działając od środka rośliny wzmacnia jej system korzeniowy. Poprzez wzmocnienie ścian komórkowych znacząco przyspieszy rozwój upraw. Rośliny staną się zdrowsze, większe i bardziej odporne na uszkodzenia. Calio zabezpiecza rośliny przed przedwczesnym opadaniem pąków – dzięki temu zdecydowanie zwiększy się liczba owoców.
W okresie OWOCOWANIA – większa ilość pąków to więcej pięknych i zdrowych owoców. Calio podnosi jakość i wielkość zbiorów. Uodparnia owoce przed pleśniami. Zapobiega wewnętrznej karmelizacji, gorzką plamistością podskórną i innymi chorobami owoców.
w okresie PRZECHOWYWANIA – działanie Calio ma niebagatelne znaczenie przy przechowywaniu zbiorów. Dzięki poprawie ścian komórkowych owoce i rośliny można dużej przechowywać bez uszczerbku na ich klasie i jakości. Calio zdecydowanie przedłuża okres przechowywania zbiorów, jednocześnie zabezpieczając je przed gniciem.
Stosowanie:
Ogólnie: stężenie 0,1% (1 ml/ 1l)
Uprawa |
Okres opryskiwania |
Ilość zabiegów |
Zalecana dawka l/ha |
jabłonie, grusze |
stosowanie rozpocząć od fazy orzecha laskowego co 10-14 dni. W celu zapobiegania gorzkiej plamistości podskórnej (jabłonie) zabiegi należy wykonać na 4 i 2 tygodnie przed zbiorem. |
3~5 |
0,5~1,0 |
brzoskwinie, morele |
stosować od zawiązania owoców, w odstępach co 10-14 dni aż do zbioru. |
4~6 |
0,5~1,0 |
czereśnie, wiśnie, śliwy |
stosować po zawiązaniu owoców, powtarzać co10-14 dni aż do zbioru |
2~3 |
0,5~1,0 |
winogrona |
stosować w okresie wzrostu roślin |
2~3 |
0,5~1,0 |
agrest, porzeczka |
stosowanie rozpocząć na ok.4 tygodnie przed zbiorem, podawać co 7-14 dni |
2~3 |
0,3~0,7 |
pomidory |
stosować od zawiązania owocu, w okresie wzrostu i dojrzewania owoców |
3~4 |
0,3~0,5 |
papryka |
stosować od zawiązania owocu, w okresie wzrostu i dojrzewania owoców |
2~3 |
0,3~0,5 |
truskawki, maliny |
zabiegi rozpocząć pod koniec okresu kwitnienia, stosować do zbioru |
3~4 |
0,3~0,5 |
ogórki |
stosować po kwitnieniu w okresie formowania się owoców aż do zbioru |
2~3 |
0,5 |
kapusta pekińska |
stosować w okresie zawiązywania główek, zabiegi powtarzać co 5-7 dni |
3~4 |
0,5~0,7 |
seler |
stosować od początku wzrostu korzenia, co 10-14 dni |
2~3 |
0,5~0,7 |
sałaty: masłowa, endywia, lodowa i inne |
stosować 2-3 tygodnie po wysadzeniu, szczególnie w fazie wiązania i intensywnego wzrostu główki |
2~3 |
0,5~0,7 |
kapusta głowiasta, kalafior, brokuł |
stosować w okresie zawiązywania się główek i tworzenia róż co 5-7 dni |
2~3 |
0,5~0,7 |
inne warzywa |
stosować w okresie intensywnego wzrostu |
2~3 |
|
NE/108/2009 do Ekologii
Opakowanie: butelka 500 ml.
data produkcji 2019 termin przydatności 10 lat