
- Zdrowa gleba i rośliny(116)
- Bakterie do stawu, oczka wodnego. KULE BOKASHI.(23)
- Kompostownik - aktywatory kompostowe(12)
- Probiotyki dla ludzi i suplementy(26)
- Kolagen - źródło młodości(8)
- Odkwaszanie, oczyszczanie organizmu(13)
- Sok z rokitnika(2)
- Colostrum(2)
- Kosmetyki naturalne, probiotyczne.(63)
- Ekologiczne porządki w domu(57)
- EKO porządki dla hoteli(10)
- Probiotyki i produkty dla zwierząt domowych(26)
- Probiotyki dla drobiu(11)
- Probiotyki dla koni EQUUS(7)
- ProBiotyki dla gołębi VOLANTOR(18)
- Probiotyki dla pszczół API(11)
- Probiotyki (EM-15) dla zwierząt(24)
- Antybakteryjne i antywirusowe(6)
- Bakterie do szamb i oczyszczalni(8)
- Środki dezynfekujące. Odstraszacze. Pułapki.(10)
- SUPER PROMOCJE(21)
- Pomysł na prezent(18)
- Publikacje(3)








Mikroorganizmy do kompostowania
Kompost
(EmFarma Plus lub Bokashi)
Zdrowe płody rolne uzyskamy dzięki zdrowej glebie zawierająca optymalną ilość próchnicy, która powstaje z materii organicznej. Kompostowanie poddawane jest procesom fermentacji bakterii kwasu mlekowego. Taka fermentacja posiada silne właściwości sterylizujących, ale nie pozbawia gleby z obecności pożytecznej mikroflory. Kompost to mikrobiologiczna szczepionka dla gleby zawierająca dużą wartość odżywczą.
Użycie:
Do pozostałości roślinnych: liście, głąby, łupiny, korzenie, chwasty, skoszona trawa podlewamy 1 litrem EmFarmy Plus/1 m3 rozcieńczonego w takiej ilości wody, aby wilgotność kompostu wynosiła 50-60 %. Następnie dobrze ugnieść i nie napowietrzać. Dobrym rozwiązaniem jest wykonanie 2 zagłębień, w których na przemian podawana jest procesowi kompostowania. Po zakończeniu dodawania materii najlepiej przygotowywany kompost obłożyć 10 cm warstwą gleby lub dojrzałym kompostem. Kompostowanie może trwać od ok. 10 tygodni do 6 miesięcy. Aby przyśpieszyć proces możemy zwiększyć dawkę EmFarmy Plus do 10 litrów/1 m3. Do kompostu możemy dodawać resztki kuchenne, piasek, trociny z kuwet i inne resztki organiczne. Nie dodawać do kompostu chorych pozostałości roślinnych.
Szybki kompost z Bokashi i resztek kuchennych:
Do produkcji bokashi potrzeba szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika (może być również worek foliowy).
Najlepiej używać specjalnego pojemnika do robienia kompostu. link do kompostownik-USA.
Do tego pojemnika jest zamontowany jest kranik, żeby można było spuszczać nadmiar płynu. Jeśli ktoś używa normalnego wiadra, to powinien w dole wywiercić dziurę, którą będzie można zatykać.
W pojemniku układa się kolejno warstwami odpadki wraz z 2-3 łyżkami bokashi i ugniata, po czym szczelnie zamyka się pojemnik. Pełny pojemnik odstawia się na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, ale nie na słońce. Bokashi z odpadków kuchennych ma przyjemny słodko-kwaśny zapach i często na powierzchni białawy nalot. Używa się go jako nawozu i jest to idealny recykling dla odpadków kuchennych.
































