
Biologiczna siła gleby. Kiedy mówimy o zdrowej glebie?
Zdrowa gleba to gleba zdrowa biologicznie, chemicznie i fizycznie. Interakcje między właściwościami: biologicznymi, chemicznymi i fizycznymi ostatecznie definiują stan gleby.
BIOLOGICZNIE zdrowa gleba mikroorganizmy i inne drobnoustroje, dżdżownice, nicienie i inne organizmy, aktywność biologiczna
CHEMICZNIE zdrowa gleba mikro i makroelementy, pierwiastki śladowe, minerały, pojemność wymienna kation
FIZYCZNIE zdrowa gleba struktura, pojemność wodna i powietrzna, porowatość, tekstura
TAK BYŁO...
Przez wiele dekad w rolnictwie uprzemysłowionym i schemizowanym koncentrowano się na właściwościach chemicznych oraz fizycznych gleb. Biologia gleby była praktycznie pomijana. Uproszczenie upraw, ograniczenie płodozmianów, eliminacja poplonów, śródplonów, nawożenie oparte praktycznie na NPK spowodowało drastyczne zmniejszenie zawartości próchnicy i ogromne zubożenie w zasobność mikroelementów, pierwiastków śladowych i minerałów. Wszystko to otworzyło drogę dla wielu chorób i szkodników
TAK JEST...
Dziś najważniejszym wyzwaniem dla rolnictwa jest regeneracja gleb i odbudowa życia biologicznego. Potrzebna jest materia organiczna i bogactwo składników odżywczych, niezbędnych dla życia mikroorganizmów i roślin.
Co to jest próchnica gleby?
Aż 80% azotu potrzebnego roślinie pochodzi z metabolitów wytwarzanych przez mikroorganizmy. Zrozumienie roli mikroorganizmów w życiu gleby i roślin oraz stworzenie im optymalnych warunków rozwoju jest fundamentem zmian w rolnictwie. Zdrowy, bioróżnorodny mikrobiom gleby odpowiada za prawidłowy przebieg wszystkich procesów mikrobiologicznych w glebie i dostarczanie substancji odżywczych do systemu korzeniowego roślin. Istnieje bezpośredni związek pomiędzy mikrobiomem gleby i zdrowiem człowieka – łańcuch zależności prowadzący od pola do stołu.
Kluczowym procesem biologicznym w zdrowej glebie jest rozkład materii organicznej i stabilny proces powstawania próchnicy – proces humifikacji. Próchnica to silnik gleby i centrum życia mikrobiologicznego.
Aktywna biologicznie próchnica to najważniejszy, organiczny komponent gleby rozstrzygający o jej żyzności. Wysoki poziom próchnicy oraz życie mikrobiologiczne w glebie ma kluczowy wpływ na aktywność kompleksu sorpcyjnego i parametry fizyczne gleby. Zdrowa, żyzna gleba tworzy optymalne warunki biofizykochemiczne do kiełkowania, wzrostu i rozwoju roślin uprawnych, ogranicza bądź eliminuje potrzebę stosowania środków chemicznych i przeciwdziała erozji. Jest fundamentem rolnictwa węglowego, zrównoważonego i organicznego.
Zdrowa gleba ma potencjał do samoodtwarzania, autodetoksykacji i samoregulacji. Dzięki temu roślina otrzymuje z zasobów gleby wszystko, czego potrzebuje.
Jaka jest rola mikroorganizmów w glebie?
- tworzą korzystne warunki dla wzrostu i rozwoju systemu korzeniowego rośliny, poprzez który nieustannie dostarczają
potrzebny roślinie pokarm, korzystając z wydzielanych przez nią do gleby substancji,
- eliminują bądź istotnie ograniczają rozwój patogennych grzybów i pleśni,
- korzystając z zasobów biologicznych i chemicznych gleby tworzą optymalne warunki fizyczne przez zmiany struktury, tekstury, pojemności wodnej i powietrznej, porowatości, itd.
- poprawiają chemiczne parametry gleby poprzez usprawnienie kompleksu wymiennego i udostępnianie różnorodnych substancji pokarmowych, w tym zablokowanych makro, mikroelementów i pierwiastków śladowych,
- rozkładają toksyny,
- pomagają zwalczać choroby roślin oraz szkodniki.
Każde działanie w gospodarstwie, które wpływa na zwiększenie ilości materii organicznej, próchnicy, poprawę życia biologicznego jest gwarancją dorodnych, zdrowych, wysokiej jakości plonów przy coraz niższych nakładach na nawożenie i ochronę substancjami syntetycznymi.
Opracowano na podstawie biuletynu:
"Biologiczna siła gleby"
ProBiotics Polska