
Krok po kroku jak kompostować w domu.
Potrzebujemy szczelnie zamykany pojemnik (kompostownik kuchenny) z sitem na dnie oraz z kranikiem zewnętrznym od odprowadzania zbierającego się płynu oraz fermentowane otręby BOKASHI.
- Rozdrobnij odpadki organiczne: obierki, zwiędnięte, nie nadające się do zjedzenia warzywa i owoce (nie spleśniałe !) i wrzuć do wiaderka
- Ułożone odpadki posyp niewielką ilością BOKASHI
- Dociśnij odpadki w wiaderku tak, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek
- Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka tak, aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe
- Powtarzaj zabieg uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka
- Co 2 - 3 dni zbieraj płyn (kranikiem) odsączający się z powstającego kompostu- to cenny nawóz (płyn rozcieńczamy z wodą w proporcjach 1:100/1000 czyli 1 łyżeczka na 1 litr wody). Możemy podlewać nim kwiaty, zioła oraz nasz cały ogród ozdobny i warzywny. Płyn przechowujemy w lodówce max 3 tygodnie.
- Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu należy zasypać górną warstwę BOKASHI (grubo) i szczelnie zamknąć. Wiadro powinno stać w ciepłym miejscu z dala od światła.
- Kompost jest gotowy do użycia jak po otwarciu pachnie słodko-kwaśno i obserwujemy znaczący ubytek objętości odpadków
Zawartość zakopujemy w ziemi na głębokości ok 25 cm lekko mieszając z podłożem i okrywamy ziemią (ok 8 cm). Czarna i piękna próchnica powstanie po ok 7-8 tygodniach.