Gospodarowanie resztkami pożniwnymi i pozbiorczymi to inwestycja w zdrową glebę. Gleba pozbawiona substancji organicznej, a przede wszystkim próchnicy staje się martwa biologicznie. Aplikowanie kolejnych porcji azotu mineralnego, przyspieszy jedynie mineralizację resztek pożniwnych, a tym samym ograniczy rozwój mikrobiomu glebowego. Aplikacja wapna konieczna jest tylko w sytuacji zbyt małej dostępności i zasobności tego składnika w glebie. W innym przypadku wapnowanie jedynie pogorszy potencjał sorpcyjny gleby i proces powstawania próchnicy.
Próchnica powstaje przede wszystkim z udziałem mikroorganizmów. Stąd też dbałość o optymalne życie mikrobiologiczne i zdrowy mikrobiom gleby powinna być podstawą każdej agrotechniki.
PRÓCHNICA:
- jest siedliskiem życia mikrobiologicznego,
- poprawia strukturę gleby i rozstrzyga o potencjale sorpcyjnym,
- zwiększa zdolność magazynowania wody i dostępność składników pokarmowych,
- wspiera rozwój zdrowych roślin.
Dlaczego warto postawić na biologię i zastosować probiotechnologię na resztki pożniwne?
- optymalizuje rozkład materii organicznej,
- stabilizuje zdrowe procesy mikrobiologiczne w glebie i przywraca do obiegu trudno dostępne składniki,
- poprawia strukturę i żyzność gleby,
- pomaga utrzymać właściwą wilgotność i napowietrzenie gleby,
- przyspiesza rozkład pozostałości pestycydów w glebie.
- zapobiega porażeniu zbóż przez grzyby wywołujące choroby podsuszkowe,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia kiły kapuścianej w uprawie rzepaku,
- zmniejsza populacje omacnicy prosowianki i stonki kukurydzianej w uprawie kukurydzy,wciornastka w uprawie tytoniu, innych patogenów oraz szkodników.
Jak prawidłowo zastosować bakterie na resztki pożniwne, pozbiorcze?
Dla zdrowego procesu powstania próchnicy potrzebne są przede wszystkim mikroorganizmy- to one kierują procesem rozkładu materii.
Zalecane dawki EmFarma plus i kwasów humusowych na resztki pożniwne, ściernisko:
- zboża: EmFarma Plus 20 L/ha + ProBio HUMUS 20 L/ha rozcieńczone w 300-500 L wody w zależności od warunków pogodowych,
- kukurydza oraz pozostałe resztki pozbiorcze: EmFarma Plus 20-40 L/ha + ProBio HUMUS 20 L/ha rozcieńczone w 300-500 L wody w zależności od warunków pogodowych,
W glebie ubogiej w próchnicę zwiększyć dawkę ProBio HUMUS, w glebie bogatej w próchnice zmniejszyć dawkę EmFarmy Plus.

Aby resztki pożniwne i pozbiorcze dobrze się rozłożyły i poprawiły strukturę gleby, trzeba je odpowiednio przygotować.
UPRAWKA: żeby mikroorganizmy mogły skutecznie rozkładać resztki pożniwne, trzeba je dobrze wymieszać z glebą – ale tylko w jej wierzchniej warstwie. W tym celu wykonuje się płytką uprawkę, nie głębiej niż kilkanaście cm.
ZBOŻA I RZEPAK:
- po żniwach źdźbła i łodygi powinny być dokładnie rozdrobnione – najlepiej na kawałki nie dłuższe niż 7 cm – i równomiernie rozrzucone na całej szerokości pracy kombajnu. Ułatwi to późniejsze mieszanie z glebą i przyspieszy rozkład.
KUKURYDZA:
- ściernisko powinno być możliwie niskie – maksymalnie 10–20 cm. Rozdrobniona słoma kukurydziana powinna być nie dłuższa niż 10 cm, by łatwiej było ją przyorać i szybciej się rozłożyła.
|
|
Uważaj z nawozami – postaw na sprawdzone wsparcie mikrobiologii!
Regularnie badaj glebę – poznaj jej potrzeby i stosuj nawozy mineralne tylko, gdy to naprawdę konieczne
Kompostuj i wzmacniaj glebę naturalnie.
Stosuj probiotyki tam, gdzie gleba potrzebuje regeneracji – to działa!
ZDROWA GLEBA TO: wyższe plony, lepsza jakość zbiorów i większy zysk z ha!


